WABASTO HEATER PROBLEMS

For Grand Banks, Alaskans, East Bay & Aleutian Yachts

WABASTO HEATER PROBLEMS

Postby HANSBARBARA » Sun Oct 06, 2019 7:32 pm

Sporadic starts! Often when Glo Plug relay starts and in the required 30 sec glow the fuel pump starts but then it shuts down and starts a PURGE cycle. Says to me that either the Flame sensor malfunctioned or there was no flame to begin with. Other times all OK. Checked all elect connections and Voltages. Replaced Glo Plug but not Flame detector. Friend (electronics expert) thinks it is an intermittent but hard to find electrical connector problem or the Firmware itself. Other potential is the so-called FLEECE that apparently distributes the fuel to the burner assembly so that it flashes up at the Glo plug. ANY ADVICE WOULD BE MOST WELCOME.
hANS
View user's profile Send private message Send e-mail
HANSBARBARA
Posts: 20
Joined: Wed Feb 18, 2015 6:22 pm

Re: WABASTO HEATER PROBLEMS

Postby Chesapeake » Mon Oct 07, 2019 9:26 am

If you took a wave and got sea water in the exhaust, that could cause your symptoms as well due to no draft shut down. Remove the plug at the low spot on the exhaust and see what comes out.
J. R. Good
"Chesapeake"
GB36-231

Plures Naves Quam Mentes
View user's profile Send private message Send e-mail
User avatar
Chesapeake
Posts: 382
Joined: Thu Oct 04, 2007 8:27 pm
Location: Vermont
Supporting Member

Re: WABASTO HEATER PROBLEMS

Postby gsholz » Mon Oct 07, 2019 11:12 am

Most likely you need to replace the fuel nozzle. Simple to do. Swing out the burner assembly and replace. Make sure ignition electrodes are adjusted correctly. You can also clean the flame sensor window.

Webastos don't like to sit. Diesel in the fuel nozzle will eventually dry out and prevent proper fuel atomization. Always good to have a spare nozzle around. Ideally run the unit once a month for a full heat cycle.
View user's profile Send private message Send e-mail
User avatar
gsholz
Posts: 18
Joined: Thu Jun 22, 2017 11:29 pm
Location: PNW

Re: WABASTO HEATER PROBLEMS

Postby westiculo » Mon Oct 07, 2019 3:36 pm

sporadic starts for me were due to gunk in the pilot hole. There's a tiny hole in the back of the burner that can get a speck of ash in it - that can cause sporadic starts. Also if the 'fleece' is super warm that can also screw it up. Webasto says you can't replace the fleece - it's a permanent part of the burner (which you can replace). The fleece is super well attached, and seems to play a critical part in how it runs (they did call it some kind of ferro combustion). If in doubt, call the Webasto technical service. Amazingly helpful, I've called them many-a-time.
View user's profile Send private message Send e-mail
User avatar
westiculo
Posts: 81
Joined: Mon Mar 13, 2017 1:11 pm

Re: WABASTO HEATER PROBLEMS

Postby HANSBARBARA » Thu Nov 07, 2019 7:43 pm

Thanx for the advice. Strange that local dealers seem incompetent or un interestent in helping.
View user's profile Send private message Send e-mail
HANSBARBARA
Posts: 20
Joined: Wed Feb 18, 2015 6:22 pm


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 11 guests